Tips voor het onderhouden van je stofzuiger

Je stofzuiger goed onderhouden is ontzettend belangrijk. Door de verschillende onderdelen regelmatig te controleren op blokkades, slijtage en schade, voorkom je dat je straks direct een heel nieuwe stofzuiger nodig hebt. Hieronder geven we je graag een aantal tips, zodat je je stofzuiger in optimale conditie houdt en er lang plezier van hebt.

Gebruik je stofzuiger op de juiste manier

We kunnen natuurlijk starten met allerlei tips die te maken hebben met de onderdelen, maar misschien is één ding nog wel belangrijker. Waar gebruik je je stofzuiger voor, en vooral: waar gebruik je de normale huis-tuin-en-keukenstofzuiger eigenlijk níet voor? Je kunt je stofzuiger namelijk behoorlijk beschadigen als je deze op de verkeerde manier inzet. Ben je bijvoorbeeld flink aan het verbouwen, dan is de kans groot dat je naast het gewone stof ook bouwstof, zaagsel en gruis wil verwijderen van de vloeren. Gebruik hier echter niet je gewone stofzuiger voor, maar leen of huur een bouwstofzuiger. Deze zijn beter geschikt voor het zwaardere werk.

Dit geldt overigens ook voor het opzuigen van water. Dit moet je niet met je gewone stofzuiger doen, gezien het water dan bij de motor terecht kan komen. De meeste bouwstofzuigers kunnen tevens water, modder of ander vocht opzuigen. Deze stofzuigers noemen we ook wel waterstofzuigers of nat- en droogzuigers. Hierdoor kun je ze perfect gebruiken als je bijvoorbeeld de dakgoot wil legen, of als je thuis lekkage hebt. 

Kijk daarnaast uit met het opzuigen van scherpe objecten, zoals paperclips, naalden, prikkers, spelden en haarschuifjes. Deze dingen kunnen de stofzuigerslang van binnenuit beschadigen.

Je stofzuiger veilig opbergen

Hoe berg jij je stofzuiger op als deze zijn werk gedaan heeft? Zet je deze achteloos in de kast of ontkoppel je eerst de slang? Het beste is om dat laatste te doen: zo is er de kleinste kans op beschadiging van de slang. Als er op een bepaalde plek te vaak een knik in de slang ontstaat, wordt die plek broos en kan er gemakkelijk een scheur of een barst in komen. Er zijn verschillende slang- en buishouders te koop die je eenvoudig bevestigt aan de binnenkant van een kast of deur. Hier hang je dan netjes de slang overheen, zodat deze zijn vorm goed behoudt.

Heb je thuis geen stofzuiger met een slang, maar een steelstofzuiger? Dan kun je deze opbergen in het oplaadstation, dat je eenvoudig aan de muur bevestigt. Wil je dit liever niet, dan kun je er ook voor kiezen om de stofzuiger op te laden met een losse adapter en de stofzuiger gewoon rechtop weg te zetten.

Heb je een stofzuiger met accu?

We zien de steelstofzuiger steeds vaker terug in de Nederlandse huishoudens. Dit zijn stofzuigers zonder slang, die je meestal oplaadt via een oplaadstation of een losse adapter. Je kunt echter ook kiezen voor een steelstofzuiger met snoer. De accuduur verschilt erg per stofzuiger: hoe lang je met een accu doet, hangt uiteindelijk af van de stand die je hanteert. In de meest krachtige stand kun je de stofzuiger misschien 10 tot 30 minuten gebruiken, terwijl dat in de lagere stand veel langer is. De stofzuiger heeft in de lagere stand echter wel minder zuigkracht, wat bij tapijtvloeren lastig kan zijn. Het opladen van een stofzuigeraccu duurt tussen de 2 en 5,5 uur. Bedenk van tevoren dus wat je precies wil stofzuigen en ga efficiënt te werk als je in meerdere ruimtes wil stofzuigen.

Tip: veel steelstofzuigers hebben een eco-stand. Hiermee is de zuigkracht handmatig te regelen, en verbruikt de steelstofzuiger minder energie. Je kiest per ruimte in huis de zuigkracht die je wil hanteren, waardoor de accu langer meegaat.

Vervang kapotte of verzadigde filters op tijd

Hoe zorgvuldig je ook omgaat met je stofzuiger, er zijn altijd onderdelen die je regelmatig moet nakijken en eens in de zoveel tijd moet vervangen. Dit geldt met name voor de filters. De meeste stofzuigers beschikken over twee filters: een motorfilter en een uitblaasfilter. De term motorfilter zegt het al enigszins: de functie van dit filter is het beschermen van de motor tegen alles wat je opzuigt. Komt de motor in aanraking met stof of water, dan kan er namelijk kortsluiting of brand ontstaan.

Het uitblaasfilter zorgt ervoor dat het opgezogen stof niet opnieuw de lucht in wordt geblazen. Dit kan een gewoon filter zijn of een HEPA-filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. De HEPA-filters zijn ideaal voor mensen die last hebben van een allergie, omdat ze een frame hebben met een heel fijn raster. Hierdoor houden ze nóg meer (en kleinere) stofdeeltjes vast. Aan de code op een HEPA-filter (bijvoorbeeld 12, 13 of 14) kun je zien hoe goed het de lucht filtert: hoe hoger het getal, hoe fijner het filter.

Daarnaast heb je nog een koolstoffilter. Deze absorbeert gasvormig vuil (sigarettenrook etc.) en neutraliseert vieze geuren. Dit filter heeft een zwarte koolstofmat, die steeds harder wordt. Je merkt dus vanzelf wanneer de mat hard is en dus vervangen moet worden.

Hoe vaak je de filters moet vervangen, hangt af van wat voor vuil je opzuigt en hoe goed je stofzuiger filtert. Voor een HEPA-filter geldt dat je deze om de zes tot twaalf maanden vervangt, maar bij een motorfilter is deze periode erg verschillend. Meestal merk je aan de stofzuiger dat de zuigkracht vermindert, of dat het apparaat een ‘hoog’ zoemend geluid maakt. Sommige stofzuigers hebben een speciale indicator die je vertelt of het filter moet worden schoongemaakt of vervangen. Vertrouw hier echter niet blindelings op, deze indicator werkt niet altijd even goed. Het beste is om de filters zelf regelmatig te controleren en eventueel schoon te plukken/zuigen, zodat je zelf goed ziet wanneer een filter aan vervanging toe is. Kijk ook in de handleiding van de stofzuiger, voor het advies van de fabrikant.

Maak de stofzuiger regelmatig goed schoon

In veel huishoudens krijgt het schoonmaken van de stofzuiger nog niet voldoende aandacht. En dat terwijl je er zoveel ellende mee kunt voorkomen! We hadden het al even over het verwisselen van de filters, maar ook de andere onderdelen van de stofzuiger moeten goed schoon blijven om hun werk te kunnen doen.

Stofzak of -reservoir verwisselen

Is de stofzak bijna vol? Verwissel deze dan als eerste, voordat je begint met het schoonmaken van de andere onderdelen. Wacht niet tot de zak helemaal vol is: je stofzuiger zuigt dan al een tijdje niet goed meer, bovendien kan de zak scheuren en komt het stof dan bij de motor terecht. Niet doen: de stofzak leeggooien om deze opnieuw te gebruiken. De poriën van de stofzak verstoppen na verloop van tijd en kunnen tijdens een tweede ronde het vuil en stof niet meer filteren.

Heb je een zakloze stofzuiger? Verwijder het stofreservoir uit het apparaat en gooi deze leeg in de prullenbak. Het reservoir spoel je vervolgens schoon met warm water. Wacht wel met het terugplaatsen van het reservoir tot het helemaal droog is. Wanneer je een steelstofzuiger hebt, zul je het stofreservoir iets sneller moeten legen. Het reservoir is namelijk kleiner dan dat van een gewone zakloze stofzuiger.

Zuigmond en andere mondstukken reinigen

Reinig de zuigmond en de verschillende mondstukken die je bij de stofzuiger hebt ontvangen, zodat je tijdens het stofzuiger niet de vloer bekrast. Koppel de zuigmond eens los van de slang en kijk goed naar de conditie van de borstel. Er kan bijvoorbeeld iets vastzitten tussen de borstelharen. Met warm water en een kleine tool, zoals een penseeltje of een stukje ijzerdraad, kun je de borstels vervolgens schoonmaken. Ook dit onderdeel moet je goed laten drogen voor je het weer vastmaakt. Zijn de borstelharen té erg versleten, dan is het beter om een nieuwe zuigmond aan te schaffen.

De overige onderdelen schoonmaken

Het lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar de slang, de buis en de verschillende kunststof onderdelen van de stofzuiger moeten ook eens in de zoveel tijd goed worden schoongemaakt. De slang en de zuigbuis kun je met warm water doorspoelen, om verstoppingen tegen te gaan. Dit moet je echter alleen doen als je daarna de gelegenheid hebt om de onderdelen goed te laten drogen. Al het vocht dat overblijft, brengt het risico op beschadiging met zich mee.

De stofzuigerwieltjes en de behuizing maak je simpelweg schoon met een vochtige microvezeldoek en een beetje allesreiniger. Met hetzelfde doekje kun je ook de binnenkant even goed meenemen.

Last but not least: wacht niet te lang met het vervangen van een bepaald onderdeel als je ziet dat het kapot of versleten is. In de meeste gevallen zijn reparaties prima zelf uit te voeren, en kun je daarna weer jaren vooruit met je geliefde apparaat. Wacht je te lang met repareren, dan kan het ene probleem leiden tot het andere en moet je wellicht toch investeren in een geheel nieuwe stofzuiger.